De ce combatem bullying-ul

Bullyingul este o formă de violență des întâlnită în mediul școlar și care afectează mulți tineri, indiferent de orientarea lor sexuală, identitatea de gen, sex, rasă, etnie, religie, abilități, etc. Bullying-ul este orice faptă prin care un agresor, fie el individual sau de grup, atacă în mod intenționat o persoană sau un grup de persoane.

Bullying-ul ia multe forme: fizic, emoțional, verbal; online sau off line. În scoală, victimele bullying-ului sunt adeseori agresate pe holul liceului sau în curte, dar și in grupurile sanitare, clase, laboratoare, etc.

Nevoia de a întâmpina bullying-ul adresat elevilor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) este motivat de:

  • procentul persoanelor LGBT, care este între 4% şi maximum 10%, într-o populaţie dată (cf. Raportului Kinsey). În mod logic, cel al adolescenţilor LGBT trebuie să fie comparabil.
  • 49% dintre români consideră că persoanele de o orientare sexuală alta decât cea heterosexuală sunt discriminate la noi în ţară, conform unui studiu din august 2015. E de presupus că în mediul şcolar procentul de tineri LGBT discriminaţi este cel puţin la fel de ridicat.
  • circa 53% dintre tinerii LGBT din Uniunea Europeană au fost discriminaţi sau hărţuiţi la şcoală din cauza orientării lor homo- sau bisexuale, procentul celor care consideră sinuciderea o soluţie în asemenea situaţii situându-se între 30 şi 40%.

Nu avem motive să credem că datele din România sunt radical diferite. Lăsând însă cifrele la o parte, să amintim efectele obişnuite ale hărţuirii homofobe şi transfobe: elevii hărţuiţi recurg la absenteism, abandon şcolar, alcool, droguri, poate vagabondaj şi promiscuitate. Aceia dintre ei care reacţionează violent la traumă copiază comportamentul hărţuitorului şi se refugiază în acte delincvente: bat, agresează, abuzează, etc. Iar cei care nu au mimetismul răzbunător necesar pentru acest tip de reacţie recurg la automutilare, devin prizonierii depresiei şi… sinuciderea va părea „soluţia”. Ratele astfel obţinute ale promiscuităţii, criminalităţii şi suicidului vor dovedi homofobilor şi transfobilor că, iată, persoanele LGBT, sunt depravate, periculoase, nefericite cronic şi suicidare.

Adesea, alcătuirea precisă a acestui cerc vicios scapă radarului bunului simţ. E util să o enunţăm: homofobia îşi alimentează „validitatea” cu rezultate ale unor agresiuni pe care ea însăşi le comite. Altfel spus, prin consecinţele actelor sale, hărţuitorul homofob produce „noi dovezi” în sprijinul aceloraşi idei pre-concepute ale homofobiei: colegul LGBT pe care l-a împins la sinucidere ajunge în statistica ce reconfirmă ideea că persoanele LGBT sunt „de la sine” mai suicidare.

[footer]

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[current-year] KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

Forgot your details?