LGBT #laLiceu

Cercetarea „Un liceu sigur pentru toți: percepții și atitudini asupra persoanelor LGBT în mediul educaționalprezintă atitudinile liceenilor față de persoane LGBT, propunând itemi pentru fiecare categorie: lesbiene, homosexuali, bisexuali și transgender, precum și dimensiunea subiectivă a homofobiei. Deasemenea, cercetarea și-a propus să includă și vocile tinerilor LGBT și să evoce experiența acestora în liceele din România.

Această cercetare a fost realizată de asociația ACCEPT prin proiectul “E timpul pentru combaterea discriminării LGBT în liceele din România” și s-a desfășurat în perioada septembrie, 2015-ianuarie, 2016. Cercetarea cantitativă s-a realizat pe un eșantion de conveniență format din 613 elevi din 10 licee din România, acoperind 8 județe din 6 regiuni de dezvoltare, precum și pe un eșantion separat format din elevi LGBT și aliați ai acestora (utilizatori de site-uri și rețele de socializare adresate comunității LGBT). Pentru completarea informațiilor și clarificare s-au realizat și un număr de 9 interviuri cu liceeni LGBT și s-au administrat chestionare către 38 de profesori.

Rezultatele principale sunt în concordanță cu rezultatele puținelor anchete anterioare și indică un grad ridicat de homofobie în rândul elevilor care au răspuns la chestionar:

 • 1 din 4 elevi de liceu consideră că homosexualii și lesbienele sunt niște ființe inferioare
 • 2 din 5 liceeni cred că bărbații homosexuali ori femeile lesbiene nu ar trebui să predea în școli.
 • 1 din 2 ar fi deranjați să aibă un coleg homosexual iar 1 din 3 dintre elevi nu ar fi de acord să aibă o colegă lesbiană.
 • 2 din 5 elevi consideră că bărbații cu un comportament mai feminin ar trebui să se simtă rușinați de felul în care se poartă.
 • 3 din 10 elevi evită să vorbească cu colegi despre care se spune că ar fi lesbiene sau homosexuali.
 • Mai mult de 1 din 2 consideră că operațiile de schimbare de sex sunt condamnabile din punct de vedere moral.
 • 3 din 5 dintre liceeni declară că ar face orice ca să depășească o situație în care s-ar simți atrași de persoane de același sex.
 • Doar 5% dintre elevi ar cere ajutorul unui profesor sau al directorului în cazul în care ar fi martorul unei situații în care un coleg ar fi batjocorit sau agresat de colegi pe motiv că ar avea altă orientare sexuală.
 • Aproape 20% dintre respondenți nu ar interveni în situații violente sau- și mai grav- chiar ar participa la violențe împotriva colegilor săi considerați LGBT.
 • contactul direct cu o persoană LGBT corelează pozitiv cu atitudinea tolerantă față de toate grupurile de persoane – lesbiene, homosexuali, bisexuali și transgender.
 • Băieții sunt într-o măsură mai mare dispuși să manifeste o atitudine agresivă față de toate grupurile de persoane – lesbiene, homosexuali, bisexuali și transgender.
 • 1 din 2 dintre elevi au declarant că nu sunt elevi LGBT la ei în licee.

 

Rezultatele principale ale cercetării, pe baza răspunsurilor online ale elevilor LGBT, includ:

 • 96% consideră că termenii homosexual și lesbian sunt folosiți cu sens negative
 • 71% din elevii LGBT consideră că ținerii din comunitate nu sunt în siguranță la școală, mai ales din punct de vedere emoțional
 • 61% dintre elevii LGBT au fost victimă sau martor al unei agresiuni
 • 65% dintre elevii LGBT și aliații lor spun că profesorii fac remaraci cu character homofob la ore

 

Exemple de răspunsuri descriptive ale elevilor de liceu LGBT:

 

Credeți că sunt elevi LGB la voi în liceu și credeți că aceștia sunt în siguranță

 • “Sunt sigur că sunt singurul din liceu care e gay. Si nu, nu sunt în siguranță. Câteodată, pe langă înjurături, mai primesc și câte un pumn sau o îmbrânceală.”
 • “Da, există și îi cunosc, sunt una dintre ei, însă “în siguranță” suntem atâta timp cât păstrăm secretă orientarea noastră sexuală.”

 

Credeti că există elevi transgender la voi în liceu și credeți că aceștia sunt în siguranță?

 • “Da, există un băiat trans* care a reușit să se integreze foarte bine printre colegii și face și terapie cu hormoni. Nu știu care este situația în familie, însă profesorii nu îi folosesc numele și pronumele preferate din câte am văzut, deci nu este ferit de discriminări din partea profesorilor. ”
 • “Nu sunt sigură, dar fiind dintr-un oraș mic, și dacă există persoane de acest gen nu se vor exterioriza în niciun fel pentru că persoanele transgender sunt un tabu în România, ceva greșit din punct de vedere moral, în mentalitatea colectivă. ”

 

Ce s-ar întâmpla dacă în școală la tine doi băieti s-ar ține de mână și s-ar săruta în public?

 • “Ar fi huiduiți, scuipați, înjurați, toată lumea s-ar uita urât la ei și multe alte lucruri ofensatoare.”
 • “Cel mai probabil ar fi duşi la director, amenințați cu exmatricularea şi chemați părinții la şcoală, ceea ce normal că nu se întâmplă în cazurile cuplurilor heterosexuale. Ca să nu mai amintesc de sentimentele de dezgust afişate de unii elevi şi izolare.”

 

Ai asistat la vreun moment în care unul dintre colegi a fost agresat sau batjocorit de colegi din cauza orientării sale sexuale sau a identității sale transgender (presupuse)? Cât de des se întâmplă?

 “Da, eu unul am fost batjocorit. Cred că se mai întâmplă de câte ori se ivește ocazia

 • “Eu am fost agresat și batjocorit multă vreme [prin clasa a X-a] din cauza orientării sexuale. Un bun prieten dintr-ai mei a fost și el batjocorit din aceleași motive. Așadar, cred că se întâmplă prea des.”

 

Se vorbește la voi la ore despre sexualitate, orientare sexuală sau identitate de gen? Povestește-ne contextul?

 “Diriginta (religie) a vb despre asta ca despre o boală și a zis că speră că noi nu suntem așa, alți profesori nu prea abordează subiectul.”

 • “Profesoara mea de română ne-a spus că suntem făcuți după Adam și Eva, și că trebuie să ne iubim cu persoane de sex opus.”

Află mai multe despre Cercetarea ”Liceenii și homofobia: cercetare pilot asupra atitudinilor liceenilor față de persoane LGBT” aici.

[footer]

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[current-year] KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

Forgot your details?